
سرطان دهانه رحم و علل و نشانه های بروز آن
نوشته adminسرطان دهانه رحم و علل و نشانه های بروز آن :
دومین سرطان شایع در میان خانم ها در ایران و جهان سرطان دهانه رحم می باشد. خانم ها بیشتر از برای آقایان برای کنترل سلامتی خود به پزشک مراجعه می کنند . اما این کنترل سلامتی در تمام خانمها صدق نمی کند. بسیاری از زنان جوان علائم بیماری سرطان را نادیده می انگارند زیرا فکر میکنند سرطان مخصوص افراد مسن میباشد.
امروزه سرطان در بین افراد جوان و حتی کودکان هم فراگیر شده است در نتیجه باید به نشانه های بیماری توجه بیشتری شود.
میزان مبتلایان به سرطان دهانه با افزایش رفتارهای پرخطر و داشتن شریک جنسی متفاوت در خانمها و یا همسران آنها رابطه زیادی دارد ولی این یکی از علل میتواند باشد.
خانمهایی که در سنین پایین ازدواج میکنند و یا خانمهای که همسرشان ختنه نشده است نیز در خطر ابتلا به این بیماری هستند مصرف دخانیات نیز شانس ابتلا را افزایش می دهد .
افزایش سن و نیز یائسگی و نیز سابقه پاپ اسمیر غیر طبیعی در ابتلا به بیماری موثر است.
رژیم غذایی با میزان پایین دریافت اسید فولیک در ابتلا نقش دارند . عامل اصلی ابتلا به سرطان دهانه رحم در زنان ویروس پاپیلومای انسانی است.
توجه :
همه سرطانها از یک سلول که واحد سازنده بدن هستند شروع میشوند. سلولها بافتها و اندامهای بدن را تشکیل میدهند .
سلولها بطور طبیعی رشد میکنند و تقسیم میشوند تا سلولهای جدیدی را که بدن به آنها نیاز دارند تشکیل دهند. وقتی سلولها پیر شده و مردند سلولهای جدید جایگزین آنها را میشوند.
در صورتیکه این روند منظم بهم ریزد سلولها بافت ناهمگون که غده یا تومور .نامیده میشوند را تشکیل میدهند
سرطان گردن رحم نوعی بیماری میباشد که در آن رشد بافت بدخیم از ناحیه گردن رحم شروع میشود و به بافت های اطراف حمله می کند. گردن رحم یا زهدان قسمتی از دستگاه تناسلی خانم ها است که به ناحیه باریک و تحتانی رحم که به مهبل یا واژن می رسد را شامل میشود.
نشانه ها و علائم سرطان دهانه رحم :
سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه بدون علامت و نشانه است با پیشرفت بیماری علائم خون ریزی غیرطبیعی و ترشحات غیرطبیعی واژن یا مهبل که با بو بد است همره است.
خون ریزی پس از مقاربت , لکه بینی و خون ریزی پس از یائسگی و یا خون ریزی غیرطبیعی قاعدگی قابل مشاهده است.
یک آزمایش ساده و بدون درد تشخیص و غربالگری سرطان دهانه رحم تست پاپ اسمیر است.
پزشک متخصص زنان یا ماما مقداری از سلول های مخاط دهانه رحم را با وسیله مخصوص برداشته و بر روی یک لام شیشه ای جهت بررسی در آزمایشگاه منتقل می کند تا توسط پاتولوژیست از نظر وجود سلول های بدخیم و سرطانی مورد بررسی قرار گردد
در صورت وجود سلولهای پیش بدخیم و یا سرطانی از بافت دهانه رحم نمونه برداری میشود تا تشخیص قطعی سرطان دهانه رحم مشخص گردد.
آزمایش پاپ اسمیر پس ازشروع فعالیت جنسی هر سال و پس از دو تست منفی متوالی هر ۳ سال یک بار تکرار باید گردد. معمولاً بهتر است دو هفته پس از اتمام عادت ماهانه انجام شود و تا دو روز قبل آزمایش مقاربت جنسی صورت نگیرد.
درمانهای سرطان گردن رحم در اغلب موارد شامل برداشتن رحم است و اگر تخمدانها را هم شامل شود بیمار هرگز باردار نخواهد شد.
درمان سرطان دهانه رحم :
اگر بیماری زود تشخیص داده شود با برداشت کامل دهانه و گردن رحم و بخشی از مهبل قسمت اعظم رحم دست نخورده می ماند و امکان بارداری در آینده وجود دارد .
در زمان برداشتن رحم جراح بررسی میکند که سرطان به ماهیچه رحم نفوذ کرده و یا غدد لنفاوی و اندامهای دیگر محدوده لگن را در گیر کرده است از طریق سیستم لنفاوی و خون سرطان به دیگر نقاط بدن قابل سرایت میباشد.
پرتودرمانی و شیمی درمانی بعد از عمل جراحی توسط دکتر معالج قابل تجویز است. تعداد محدودی از زنان با هورمون درمانی، درمان را ادامه میدهند.
عوارض جانبی پرتودرمانی به مقدار درمان بستگی دارد عوارض جانبی شایع پرتو درمانی شامل خشکی و قرمز شدن پوست ، ریزش موی سر و احساس خستگی مفرط است .
در طول شیمی درمانی و پرتو درمانی استفاده از کلاه گیس از موی طبیعی جهت پوشش سر و حفظ زیبایی ظاهری و روحیه نیز بسیار مناسب است.
همچنین پرتو درمانی سبب اسهال و تکرر و احساس ناراحتی در دفع ادرار و کاهش تعداد گلبولهای سفید خون محافظ بدن و عوارض مربوط به آن میشود.