
تاثیر مصرف گوشت ماهی بر سلامت
نوشته admin
تاثیر مصرف گوشت ماهی بر سلامت :
در مورد گوشت ماهی، برخی فلزات سنگین و رادیو اکتیو نظیر رادیوم عمدتا در استخوانهای ماهی رسوب میشوند، اما بعضی دیگر نظیر سرب در قسمت گوشتی انباشته میگردند.
در نتیجه، غذاهای دریایی به ویژه میگو و ماهی اگر از آبهای آلوده به فلزات سنگین و مواد رادیواکتیو صید شوند، ممکن است حاوی مقادیر قابل ملاحظه ای سرب بوده و سرطان زا باشند.
کشورهایی که مصرف گوشت کمتر دارند و میزان گوشت مصرفی آنها عمدتا ماهی صید شده از آبهای غیر الوده میباشد، پایین ترین میزان ابتلا به سرطان پستان را دارند.
البته ماهیگیری در کشور عمان از دریای عمان و اقیانوس هند انجام میشود که آلودگی پایینی دارند، اما مردم نروژ، هلند و دانمارک ماهی ها را از دریای شمال در غرب اروپا صید میکنند که آلودگی قابل توجه به فلزات سنگین دارند.
متاسفانه در حال حاضر برخی ماهیهای موجود در بازار ایران نیز وارداتی از کشورهای آلوده نظیر نروژ، کره جنوبی و چین هستند.
حتی برخی محصولات دریایی تولیدی در ایران از جمله تن ماهی با نام ایرانی، محتوی ماهیهای ۱۰۰٪ وارداتی هستند.
مصرف تن ماهی آلوده به فلزات سنگین مانند سرب باعث بالا رفتن آلودگی سمی در بدن مصرف کنندگان این محصولات در ایران می شود. توصیه میشود از واردات ماهی و سایر غذاهای دریایی از دیگر کشورها خودداری نمود.
در جنوب ایران نیز با توجه به تخلیه پساب جدا شده از چاههای نفت و گاز در آب خلیج فارس و عبور زیاد کشتیهای نفتی، ماهیگیری از دریای عمان ممکن است ایمن تر از غذاهای دریایی صید شده از خلیج فارس باشد.
در ایران، مصرف ماهی رودخانه ای یا پرورشی ارگانیک در مناطقی که آلوده نیستند ممکن است برای سلامتی مفیدتر باشند.
مصرف ماهی صید شده از آب غیر آلوده نیز بسیار مفیدتر از مصرف گوشت قرمز می باشد.
تاثیر نحوه پختن غذا بر سلامت غذا کمک می کند که غذا خوردن ایمن تر باشد و راحت تر هضم شود.
مردم ایران در مورد گوشت دام و طیور، دانش کافی برای نحوه پختن گوشت به صورت سالم را دارند (آب پز کردن).
اما در مورد گوشت ماهی اغلب آن را با سرخ کردن یا قرار دادن مستقیم بر روی آتش، خواص مفید آن را کاهش می دهند.
در ایران تنها در برخی مناطق جنوبی و به صورت محدود، دانش پختن گوشت ماهی به صورت آب پز و سالم وجود دارد، اما مردم جنوب هند روشهای سالم متنوعی را در مورد نحوه آب پز پختن ماهی فراگرفته اند که این دانش میتواند به مردم ایران نیز آموزش داده شود تا سطح سلامت غذایی بهبود یابد.
استفاده از روغن و چربی برای پخت و پز مرسوم می باشد. چربیها منبع انرژی بدن و حامل ویتامین های محلول در چربی هستند و به تنظیم حرارت بدن کمک می کنند، در نتیجه وجود مقادیر کافی از آنها در رژیم غذایی برای بدن ضروری است.
اما شیوه نادرست استفاده از آنها در تهیه غذا (سرخ کردن)، یکی از علل عمده بروز بیماریهای قلبی عروقی است.